29 Ekim 2019 Salı

Diş Teli Nedir




Dişlerimiz yüzümüze anlam katan en önemli detaylardan biridir. Hem estetik olarak hem de genel ağız sağlığı açısından diş yapısı çok önem taşıyan bir konudur. Diş yapısındaki bozukluklar estetik olduğu kadar da belirli bir zamandan sonra fiziksel olarak da sorunlar yaşatmaktadır. Bu nedenle diş telleri günümüzde hem estetik olarak hem de fiziki tedavi olarak en çok tercih edilen yöntemler arasında yer alıyor. Diş teli diş yapısındaki bozukluklara, dişi ayrık olan diş yapılarına ve dişi çıkmayan kişilere uygulanan bir ortodontik tedavi şeklidir. Diş teli kullanımı bunlarla sınırlı kalmayıp, çene yapısı sorunlarında ve damak darlığı olan kişilerde de kullanılan tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır.

Diş Teli Nedir

Diş Teli Çeşitleri Nelerdir?

Diş teli tedavisi tek tip değildir. Diş telleri dört başlık altında değerlendirilebilir. Özellikle bu diş teli çeşitleri yapısal bozukluk için kullanılan ortodontik tedavi özelliği taşımaktadır. Bunlar metal braketler, porselen şeffaf braketler, telsiz ortodonti, lingual broketlerdir. Diş teli çeşitlerinin her biri diş yapılarındaki sorunu gidermeye yönelik bir tedavi kapsamaktadır.

Metal Broketler: Diş yapısındaki bozulmalar nedeni ile kullanılmaktadır. En sık kullanılan aparatlardır. Kullanımı yaklaşık olarak iki aya da üç yıl gibi bir zaman tekabül etmektedir. İlk kullanım dönemlerinde biraz acı verebilmekte olan bu broketler en sağlam ürünler arasında yer almaktadır. Belirli bir süreden sonra kişi diş teline alışmaktadır.

Porselen Şeffaf Brokerler: Şeffaf broketler estetik açıdan metal broketlere göre daha çok tercih edilir. Bu aparatlar takıldığında ağız içerisine bazen destekleyici plak takılması gerekli görülebilir. Kullanımı ve kişinin ilk zamanlardaki uyumu daha kolay olsa da çok dikkatli bakım isteyen bir aparat türüdür.

Lingual Broketler: Sıklıkla yetişkinlerin kullandığı diş teli çeşididir. Bu tedavi şekli diş yapısı içe doğru olan kişilere uygulanmaktadır. Bu aparatlara alışma evresi de sıkıntılı olabilmektedir. Bu aparat uygulandıktan sonra gerekli açılarda ağız içerisine plak takılarak tedavi desteklenebilmektedir.
Telsi Ortodonti: Bu tedavi şekli tüm tedavi şekillerine göre en kolay olanıdır. Daha kolay takılıp çıkarılan bir aparat türüdür. Diş yapısı daha az bozulma göstermiş kişilerde uygulanması uygun görülmektedir.

Diş Teli Takılma İşlemi Nasıl Yapılıyor?

Diş teli takılmadan önce tüm dişler detaylı bir muayeden geçiriliyor. Eğer ağız içerisinde çürük varsa mutlaka temizleniyor. Çekilmesi uygun görülen dişlerde çekilerek ileride olası bir sorun yaşanmasının önüne geçiliyor. Ağzı ölçüsü alınarak, ağız içerisindeki diş yapısı konusunda detaylı bir muayene süreci başlıyor. Bu süreç tamamlandıktan sonra ağız içerisinde şekli elipse benzeyen bir aparat yerleştiriliyor. Bu aparatın takılma işlemi uygun görülen aparatın özelliğine ve uygulanan tedavinin derecesine göre değişebiliyor.


Diş Telleri Konuşmayı Etkiler Mi?

Diş teli tedavisinde konuşmayı etkileyen bir olumsuzluk yaşanmamaktadır. Diş teli çeşidine göre alışma süreci ile birlikte biraz zorluk yaşansa da bu durum alışma sürecinden sonra kesinlikle geçecektir. Bu süreç tamamen kişinin diş teline adapte olması ile doğru orantılı bir durumdur. Özellikle metal diş teli tedavisinde bu tarz sorunlar görülse de bu durum tamamen geçicidir. Bu süreçte diş hekiminiz sizi yönlendirecek ve alışma sürecini daha rahat atlatmanızda etkili olacaktır.

İlgili Haber : Diş Çürüğü Tedavileri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder