Diş çürüğü sorunları, ister çocuklar ister yetişkinler olsun insanlar için büyük bir tehdit olabilir. Bununla birlikte, bazı temel kavramlar tam olarak anlaşılabilir ve uygulanabilirse çürüme büyük ölçekte durdurulabilir.
Diş çürüğü veya boşluk olarak da bilinen diş çürükleri, dişlerin üzerinde bırakılan gıdalardaki karbonhidrat ve şekerin sert diş yapısına asit demineralizasyonuna geçiş süreçlerinde bakteriyel bir hastalıktır.
Diş Çürüklerinin Nedenleri
Diş çürümesine neden olan asitler, diş plağında yaşayan bazı bakteri türleri tarafından üretilir.
Elbette bu bakteriler bizim gibi yaşayan organizmalardır. Ve bu, yiyecek ve içecek yediğimizde olduğu gibi, atık ürünler yarattığımız anlamına gelir. Aynı şeyi yapıyorlar. Ve atık ürünleri, dişin çrümesine neden olan oldukça asidik bileşiklerdir.
Diş çürümesi farklı nedenlerden kaynaklanır, ancak çoğu kötü diş hijyeni veya ihmalinden kaynaklanır. Çürüğün diş çürümesine neden olması 7 yıla kadar sürebilir ve bu nedenle uzun süre fark edilmeden kalabilir. Çürüklerin önlenmesi, genç yaşlardan itibaren büyük önem taşımaktadır. Diş çürüğü genellikle çürük veya enfeksiyon kapana kadar hiçbir belirti vermez. Bu meydana geldiğinde semptomlar şunları içerir:
En yaygın belirti olan diş ağrısı. Diş pulpasının enfeksiyonu veya tahrişi genellikle ağrıya neden olur
Ağız kokusu veya ağızda kötü tat. Beyaz, gri, kahverengi, siyah veya lekeli dişler.
Diş Çürüğü Tedavisi
Diş çürüğünün boyutuna göre farklı tedavi yöntemleri vardır. Çürük yaygın değilse, dişin çürümüş kısımları delinerek çıkarılır ve dolgu gümüş, altın, porselen veya kompozit alaşımıyla değiştirilir. Dolgularda kullanılan malzemeler güvenli kabul edilir.
İlgili Haber : Çürük Diş Tedavisi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder