5 Kasım 2019 Salı

Lingual Ortodonti


Diş pozisyon bozuklukları ile diş çapraşıklıklarının düzeltilmesinde kullanılan bir diş teli tedavisi olan lingual ortodonti tedavisi sırasında teller, dişlerin iç kısmına yerleştirilmektedir. Lingual ortodonti tedavisinde tellerin dişlerin iç kısmına yerleştirilmesi sayesinde ise kişinin dış görünüşünü etkilememekte ve bu sayede sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir. Diş teli tedavisi, ilk olarak 1970’li yıllarda kullanılmaya başlamış olmasına karşın gelişen teknoloji ile birlikte diş teli tedavileri de son derece gelişmiştir. Lingual ortodonti, standart diş telleri ile aynı tedavi süresine sahiptir. Ancak lingual ortodonti de diş telleri ve braketler dile temas etmesi sebebi ile bir ya da iki haftalık bir aşınma sürecine sahiptir.

Lingual Ortodonti Tedavisi Kimlere Uygulanabilir?

Lingual ortodonti tedavisi, yaş sınırlaması olmadan isteyen tüm hastalara uygulanabilir. Görünmez diş telleri olarak da bilinen lingual ortodonti tedavisini, çoğunlukla sanatçılar, sporcular, mankenler, öğretmenler ve yöneticiler gibi sosyal yaşantıları gereği göz önünde bulunan kişiler tercih etmektedir. Estetik kaygısı yaşayan kişilere uygulanan lingual ortodontik tedavi diş gıcırdatma sorunu olan kişilere ve öne doğru kayma sorunu yaşayan kişilere de uygulanabilmektedir. Ayrıca lingual ortodonti tedavisi, alt ile üst çenesinde dengesizlik olan kişilere, sosyal yaşantıları gereği dış görünümüne önem veren kişilere ve ortodontik tedaviye ihtiyaç duyulan genel problemlere sahip kişilere de uygulanabilmektedir.


Lingual Ortodonti Nedir

Neden Lingual Ortodonti?

Lingual ortodonti tedavisi uygulanan kişilerde alerjik reaksiyona sebep olmadığı gibi yaş aralığı fark etmeksizin her yaş grubuna uygulanabilmektedir. Lingual ortodonti tedavisi, klasik tel tedavileri ile kıyaslandığında dışarıdan görünmez ve kişilerde bulunan estetik kaygısını ortadan kaldırarak, kişilerin iş ve sosyal yaşamlarını etkilemez. Lingual ortodonti tedavisinin en önemli avantajlarından biri de lingual diş telleri, kişinin yüz şekline, gülüşüne ve yaşına uygun bir şekilde kişiye özel tasarlanmaktadır. Bu sayede ise lingual ortodonti tedavi süresince olası problemler yarıya indirilmiş olmaktadır.

Lingual Ortodonti Tedavi Süresi

Lingual ortodonti tedavisinde sonuç, klasik diş teli tedavisine oranla birkaç ay geç alınabilir. Çünkü dişlerin arka yüzeylerine uygulanmakta olan baskı ile dişlerin ön yüzeylerine uygulanan baskı aynı değildir ki tedavisi süresi de bu farklılığa bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Ayrıca kişinin sahip olduğu diş ve çene yapısı ile diğer diş tedavilerine ihtiyacının olup olmaması da tedavi süresini etkilemektedir.

Lingual Ortodonti Tedavisi İçin İzlenen Yol

İlk olarak kişinin ortodontik bozukluklarının saptanabilmesi için lingual diş teli tedavisi muayenesi yapılmaktadır. Yapılan muayenenin ardından ise kişinin ağız yapısına uygun olan lingual tel tasarımı için fikir edinilmektedir. Laboratuvar ortamında hazırlanmış olan lingual ortodonti telleri ise doğrudan dişlerin iç yüzeyine yapıştırılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder